ervaringen 

Ervaringen van Arend Hoiting


Allereerst de ervaring van Arend Hoiting (samenvatting) Volledig terug te lezen op Arends website https://buteykonoordnederland.nl/arend-hoiting/

In 2005 kreeg ik bij inspanning (fietsen, wandelen) pijn op de borst (angineuze pijnen)

In mei 2007 volgde een ziekenhuisopname en bij een hartkatheterisatie bleek dat ik Angina Pectoris had en een extreem hoge bloeddruk (245 over 150), het hart kreeg te weinig zuurstof door een aantoonbare vernauwing. Jaren lang kreeg ik een medicamenteuze behandeling en heb ik 8 verschillende medicijnen moeten nemen o.a. bètablokkers, statines, medicijnen tegen hoge bloeddruk.
In de loop van de tijd volgden nog enkele ziekenhuisopnames. Ondanks de medicijnen tegen hoge bloeddruk, bleven de systolische en de diastolische waarden erg hoog.

In nov. 2009 ontdekte ik bij toeval het boekje ‘Leef gezond, adem rustig’ van Masha Kotousova*. De verwijzingen naar haar website en de links naar de verschillende wetenschappelijke onderzoeken in met name Engels sprekende landen deden mijn belangstelling voor de methode enorm toenemen.

In maart 2010 hebben mijn vrouw (astma-patiënte) en ik de methode bij Masha gevolgd en vrijwel direct daarna ben ik met de opleiding tot Buteyko-specialist begonnen.

In april 2010 ben ik geleidelijk begonnen met het afbouwen van de medicijnen. De drie medicijnen tegen hoge bloeddruk heb ik onmiddellijk laten staan en eind april daalde mijn bloeddruk tot min of meer normale waarden. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik in dec. 2009 al was begonnen met enkele Buteyko-oefeningen die ik dagelijks herhaalde. In april/mei 2010 waren de angineuze pijnen verdwenen. Ik gebruikte toen (mei 2010) geen enkel medicijn meer tegen hart- en vaatziekten.

In okt. 2010 heb ik mijzelf getest bij het fietsen van Zuidlaren naar Groningen en terug met een gemiddelde snelheid van 24 km, bij terugkomst in Zuidlaren had ik nog energie over om met dezelfde snelheid naar Assen te rijden. Onderweg heb ik op het Ballooërveld ongeveer een kilometer hard gelopen! Niet kortademig, geen enkele pijn op de borst. Ook de bloeddruk meting gaf een uitstekende uitslag. In de periode mei t/m juli en okt t/m dec 2010 heb ik dagelijks de bloeddruk gemeten (per sessie 3 maal achter elkaar) De gemiddelde waarden waren 130/150 over 65/75

In jan. 2011 heb ik een bezoek gebracht aan mijn cardioloog van het Martiniziekenhuis in Groningen, Dr.R.van Dijk. Hij was zeer positief t.a.v. de effecten van de Buteyko-methode op mijn ziekte Angina Pectoris en mijn hoge bloeddruk.

Op Goede Vrijdag van 2012 heeft bij mij opnieuw een hartkatheterisatie plaats gevonden in het Martiniziekenhuis. De kransslagaders waren schoon en ook de kleine aderen op het hart die 5 jaar geleden waren dichtgeslibd waren eveneens schoon. Onomstotelijk kan worden vastgesteld dat een wilskrachtige vermindering van de diepte van de ademhaling (de Buteyko methode) arteriosclerose kan genezen of voorkomen. Reactie van de cardiologen tijdens deze tweede hartkatheterisatie: “Medisch gezien is dit niet mogelijk.”

Op 23 augustus 2013 heb ik met succes de Alpe d’Huez beklommen. Internationale amateur-wielrenners waren verbaasd over mijn fitheid bij aankomst en voor een groep Denen, Engelsen, Duitsers en Fransen heb ik een kleine uitleg over de Buteyko methode in het Engels gegeven.

hierbij de videoregistratie van Arends verhaal:

https://emea01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DR04i-Gi9Rag&data=04%7C01%7C%7Ce287bd31ef884998632d08d9872962ee%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637689434086243982%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&sdata=nczNmJzBWGAK0ezDPQ0KGWUYMK2015Z%2FgiGLVCIKgeU%3D&reserved=0


Reacties van cursisten

Mevr. J W.: Vrijwel meteen resulteerde het slapen met een pleister op de mond in een ononderbroken nachtrust, waar ik normaliter al jarenlang slecht en kort slaap. Ik weet niet wat mij overkomt.


Mevr. S.K.: Al jarenlang moet ik 's-nachts meerdere keren naar toilet. Sinds ik de pleister gebruik slaap ik door. Nu mijn man nog overtuigen van het nut van de pleister met betrekking tot zijn apneu.


Mevr. E.M.: Heerlijk slaap ik met een pleister op de mond. Ik word uitgerust wakker zonder droge mond.


Dhr. A.L.: Ik slaap met een pleister op de mond en doe regelmatig de oefeningen. Ik word uitgerust wakker. Ook merk ik dat mijn spatader(en) verminderen; een is al helemaal verdwenen!


Dhr J.G.: Met de pleister op de mond snurk ik niet (meer). Ook word ik niet wakker met een droge mond. En het valt mij op dat de lichte uiting van exceem/jeuk tijdens inspanningen niet meer optreedt.


Mevr. M.M.: Ik heb zo lekker geslapen! Na de eerste nacht werd ik voor de wekker wakker en het viel mij op hoe rustig mijn hartslag en ademhaling waren. En ik hoefde vannacht ook niet mijn bed uit voor een bezoek aan het toilet, ook heel fijn. Ik zie de laatste tijd wat slechter (ik ben bijziend maar tegenwoordig stoei ik ook met een leesbril). Ik kan mijn berichtjes op mijn telefoon prima lezen, zonder leesbril. Heel bijzonder hoor, ik ga hier zeker mee door. Benieuwd hoe het na een week en langer voelt. Ik beveel het mijn vriendinnen aan.